Elke goed verlichte ruimte is opgebouwd uit een combinatie van verschillende soorten verlichting. Iedere soort heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Bepaalde verlichtingstypes kunnen verschillende lichtniveaus aan door middel van dimming en kunnen dus dienen voor verscheidene toepassingen. Zo kan de taakverlichting in een kleinere ruimte reeds volstaan als basisverlichting. Eén enkel verlichtingsarmatuur kan echter nooit alle verschillende functies in zich hebben.

De verschillende verlichtingstypes:

Basisverlichting

Deze verlichting vormt de basis van het lichtplan en zorgt ervoor dat er overal voldoende licht is. Hierdoor krijg je een mooi overzicht van de volledige ruimte. De basisverlichting dient eigenlijk als alternatief voor daglicht. Het verlichtingsniveau moet dus voldoende hoog zijn. Kies je omwille van de sfeer voor inbouwspots, zorg er dan voor dat deze voldoende richtbaar zijn en dat ze voldoende breed uitstralen. Een gradenbundel van >35° is noodzakelijk. Hou er rekening mee dat opbouwspots veel flexibeler richtbaar zijn.

Basisverlichting Crea-Accent Basisverlichting Crea-Accent

Taakverlichting

Deze verlichting is in een keuken zeker onmisbaar. Ze verlicht het werkvlak en zorgt er voor dat we tijdens het koken veilig kunnen werken. Taakverlichting is liefst reflectievrij, zodat er geen gevaarlijke schaduwen kunnen ontstaan. Hier kiest Crea-Accent altijd voor een diffuse verlichting. Ook belangrijk is de juiste keuze van de kleurtemperatuur. Ideaal is de kleurtemperatuur >90. Sommige klanten willen graag de taakverlichting zo onopvallend mogelijk. Ook dat kan. Crea-Accent kan hiervoor verschillende mooie en esthetische oplossingen aanbieden.

Taakverlichting Crea-Accent Taakverlichting Crea-Accent

 

Accentverlichting

Accentverlichting wordt getypeerd door een (smalle) bundel (<40°). Het licht wordt in deze bundel geconcentreerd. De bundelbreedte hangt af van de stralingshoek van het licht en de wordt bepaald door de optiek (lens of reflector) in het verlichtingstoestel. Deze soort verlichting is ideaal om iets uit te lichten of te accentueren. Bijvoorbeeld een kunstwerk of hippe kamerplant.

Het licht over het algemeen hard en zorgt voor een sterk contrast waardoor de verlichte onderwerpen duidelijk zichtbaar zijn en de schaduwen hard. Let wel op dat deze soort verlichting niet overheerst. Crea-Accent weet perfect hoe deze soort verlichting het beste ingezet kan worden zodat de accentverlichting perfect gedoseerd is. Subtiel uitlichten, dat is de bedoeling. Crea-Accent geeft dan ook de raad om liever drie spots van 400lm dan twee van 600lm te gebruiken.

Accentverlichting Crea-Accent

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting dient voornamelijk om gezelligheid in de ruimte te brengen. En dus niet echt om te verlichten. Door middel van dimbare verlichting en warme lichtkleuren kan je een gezellige sfeer scheppen die past bij de ruimte en de aanpalende ruimtes. Crea-Accent gebruikt hiervoor meestal indirecte verlichting waarbij de lichtbron zelf niet zichtbaar is.

Accentverlichting Crea-Accent

 

 

Meer informatie over het gebruik van ledverlichting in uw woning? Vraag dan de GRATIS lichtstudie aan!

lichtstudie aanvragen

Wil je onze komende verlichtingstips blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of like onze Facebook pagina!