De verschillende verlichtingstoestellen:

Plafondarmatuur

Plafondarmaturen worden rechtstreeks op het plafond gemonteerd en zorgen voor direct, functioneel licht. Deze toestellen bevatten meestal een ingebouwde ledconvertor of transfo zodat je het toestel rechtsreeks op 230V kan aansluiten.

Controleer steeds of de plafondhoogte voldoende hoog is want bij een laag plafond zal je optisch nog verder gaan verlagen. Kijk ook na of alle kastdeuren nog open kunnen. Een fout die soms gemaakt wordt, is om te kiezen voor maar één plafondarmatuur. Het gevolg hiervan is dat je moet kiezen voor een te felle lichtbron om alles vanuit dat ene lichtarmatuur te kunnen verlichten. Wat op zijn beurt zorgt voor verblinding en bovendien nefast voor de sfeer. Probeer steeds het licht zoveel mogelijk te spreiden door gebruik te maken van meerdere armaturen met een rustige lichtbron.

Je mag met gestrekte arm het verlichtingstoestel niet kunnen aanraken, anders zal je intuïtief steeds vooroverbuigen als je onder het toestel loopt.

 

Plafondverlichting QTD7608

QTD7608

 

Pendelarmatuur (hanglamp)

Pendeltoestellen hebben een belangrijke decoratieve functie en dienen dan ook om gezien te worden. Deze toestellen bepalen dus mee het interieur door zowel licht als hun vormgeving (en afwerking). Een pendelarmatuur brengt wat extra peper in het interieur en zorgt ervoor dat er een aparte ruimte gecreëerd kan worden.

 

Pendellamp Crea Accent-19

Crea Accent-19

 

Wandarmatuur

Deze verlichtingstoestellen worden gebruikt als wandverlichting. Wandarmaturen bestaan in versies met direct verlichting en in versies met indirecte verlichting. Erg mooi zijn de toestellen met een indirecte verlichting die het licht op de muur werpen waardoor ze die muur extra gaan accentueren. Deze toestellen zorgen steeds voor een subtiele lichtbeleving en zijn bij uitstek geschikt om een ruimtelijk gevoel te scheppen en om de ruimte een gezellige toets mee te geven.

 

Wandarmatuur modern Cordeel 006

Cordeel 006

 

Wandarmatuur klassiek 7522

7522

 

Spotlight

Downlight’s of spotlights zijn erg populair als sfeer- en basisverlichting en uiteraard ook al accentverlichting. Deze toestellen zijn vaak erg discreet in het interieur aanwezig en komen vaak voor in hedendaagse interieurs. Inbouwspots bestaan in verschillende vormen en afwerkingen en dienen steeds ingebouwd te worden in het plafond. Van sommige spotjes bestaat ook een opbouwvariant wat het mogelijk maakt te gaan combineren daar waar inbouw niet mogelijk is. Crea-Accent bekijkt samen met u de mogelijkheden en werkt op basis daarvan een lichtplan op maat uit.

Het is zeker niet aan te raden om enkel en alleen maar spotlights te gaan gebruiken, omdat je anders veel schaduwen gaat hebben. Bovendien krijg je op deze manier wel goed verlichte vloeren, maar de wanden blijven donker. Louter neerwaarts gericht licht verkleint ook de ruimte.

 

 

 

Spotlight Cordeel 014

Cordeel 014

Lichtlijn

Lichtlijnen zijn lineaire verlichtingsarmaturen op basis van leds (ledstrips) of fluorescentiebuislampen die erg smal zijn waardoor ze gemakkelijk gemonteerd kunnen worden in een nis. Deze lichtlijn kan ook langs een wand gebruikt worden waarbij het resultaat een subtiel licht is dat langs de wand strijkt. Lichtlijnen kunnen aan het oog onttrokken worden door hen in een uitsparing in te werken, waardoor het licht discreet in de ruimte valt. De lichtlijnen kunnen meestel op de gewenste maat gemaakt worden, zodat je steeds voldoende licht op de beoogde plaats kan bekomen. Lichtlijnen worden ook erg vaak gebruikt om bepaalde vormen in de architectuur te gaan accentueren of om een zone af te bakenen.

 

Lichtlijn CRA 0442

CRA 0442

Lichtlijn CRA 3720 cor BD

CRA 3720 cor BD

 

Railsysteem

Zeker bij een renovatie of in een multifunctionele ruimte past Crea-Accent vaak een rail- of tracksysteem toe. Zo kan de rail dienen om een bepaald stroompunt te verplaatsen waardoor het licht valt waar het moet vallen. Het grote voordeel van een railsysteem is dat de verlichting steeds gemakkelijk aanpasbaar is. Zowel oriënteerbare spotlights als pendelarmaturen kunnen op één rail bevestigd worden. Bovendien is het mogelijk om via een rail drie verschillende circuits aan te sturen, wat ideaal is om op een gemakkelijke manier verschillende sferen te scheppen.

Railsysteem LG-Multiline-Agora-Herentals

Multiline – Agora te Herentals

 

Meer informatie over het gebruik van ledverlichting in uw woning? Vraag dan de GRATIS lichtstudie aan!

lichtstudie aanvragen

Wil je onze komende verlichtingstips blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of like onze Facebook pagina!