In de keuken onderscheiden we verschillende zones met uiteenlopende functies. Begin steeds met de basisverlichting en combineer deze met andere verlichtingstypes naargelang de functie van de specifieke zone.

Ongetwijfeld is taakverlichting de meest belangrijkste in de keuken. Maar deze mag nooit uitsluitend zijn omdat dan de sfeer zoek is. Sfeerverlichting wordt namelijk steeds meer gebruikt aangezien de keuken tegenwoordig ook deel uitmaakt van de volledige leefzone. Met andere woorden: de grenzen tussen de verschillende woonzones vervagen.

Belangrijk is dat de (taak)verlichting geen verblindend effect heeft. En dat vooral in de werkzones zo weinig mogelijk schaduw optreedt. De verlichting moet er dus voor kunnen zorgen dat je veilig kan werken.

Zones die goed en direct moeten verlicht moeten worden zijn het aanrecht, de spoelbak en de kooktoestellen. Verlichting boven het kookeiland (of keukentafel) is bij voorkeur multifunctioneel want deze wordt immers voor veel meer gebruikt dan alleen bij het koken en het eten.

VAAK VOORKOMENDE FOUTEN:

  • Centrale spotverlichting zorgt voor ongewenste schaduwen en dit kan zelfs gevaarlijk zijn.
  • De enige verlichting bevindt zich centraal in de ruimte.
  • Spots met een nauwe lichtbundel boven het aanrecht.
  • Alleen indirecte verlichting.

 

Meer informatie over het gebruik van ledverlichting in uw woning? Vraag dan de GRATIS lichtstudie aan!

lichtstudie aanvragen

Wil je onze komende verlichtingstips blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of like onze Facebook pagina!