Leds zijn helemaal niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en zeker in de keuken is het erg zinvol om deze energiezuinige verlichting toe te passen aangezien de keuken de plaats is waar verlichting het langst brandt.
Een ander groot voordeel van ledverlichting is dat deze soort verlichting geen warmte vrijgeeft wat veel beter is voor het bewaren van groeten en fruit.

Ledverlichting vraagt ook een kleinere inbouwdiepte in vergelijking met de traditionele lichtbronnen. Op deze manier zijn ze veel makkelijker in te bouwen in en onder de keukenkasten.

Kies ledverlichting met een kleurtemperatuur die past bij je keuken

Zorg er steeds voor dat de kwaliteit van de gekozen ledverlichting voldoende hoog is. Denk hierbij vooral aan de lichtsterkte en de kleurweergave. Zorg er ook voor dat de kleurconsistentie voldoende hoog is. Dit is vooral belangrijk voor witte (hoogglans) keukens. De kleurtemperatuur van ledverlichting is beschikbaar in verschillende tinten. Het komt er dus op aan om de een kleurtemperatuur te kiezen die perfect bij je keuken past.

2700K = houttinten = romantisch, gezellig
3000K = moderne hedendaagse keuken = warme sfeer
4000K = corian, inox = hygiënische, cleane sfeer

De belangrijkste voordelen van ledverlichting:

  • Onbreekbaar
  • Zeer lange levensduur
  • Energiezuinig
  • Aanraakbaar (geen grote warmteafgifte)
  • Compact
  • Uitgebreid aanbod

Wat is juist kleurtemperatuur?

Licht zorgt voor beleving, kleur van het licht is daarom heel belangrijk. Iedereen denkt aan licht meteen aan wit licht, maar ook wit bestaat in verschillende tinten. Zo kan wit licht variëren van eerder rood tot geel of zelfs blauw. Deze tint is heel belangrijk voor onze beleving van licht. Rode tinten worden geassocieerd met gezelligheid en warmte. Blauwe tinten eerder koel en kil. Het verschil tussen deze tinten wordt aangeduid met de kleurtemperatuur en uitgedrukt in Kelvin (K).

kleurtemperatuur ledverlichting

Ledlampen, spaarlampen en halogeenlampen hebben een kleurtemperatuur tussen de 2700K en 4000K. Hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe kouder we het licht ervaren.

 

Kleurweergave

Niet alle lichtbronnen geven kleuren op dezelfde manier weer zoals we ze zouden zien in het daglicht. In het zonlicht zien wij namelijk de juiste kleuren van een onderwerp. De kleurweergave-index ligt tussen 0 en 100 waarbij 100 de kleurweergave van de zon zelf is, dus maximaal. Een hoge waarde (>80) wijst er dus op dat de kleuren goed worden weergegeven. Een lage waarde (<50) wijst er op dat de kleurherkenning moeilijk of zelfs onmogelijk is. Gebruik voor een keukenverlichting dus zeker een lichtbron met een kleurweergave-index die hoger ligt dan 80. Wij raden zelfs aan om als weekbladverlichting lichtbronnen te gebruiken met een kleurweergave-index van meer dan 90.

Meer informatie over het gebruik van ledverlichting in uw woning? Vraag dan de GRATIS lichtstudie aan!

lichtstudie aanvragen

 

Wil je onze komende verlichtingstips blijven ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of like onze Facebook pagina!